ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

                                                                           “Διασχίστε τις θάλασσες με τα φτερά της φαντασίας.”

Η Βιβλιοθήκη στα πλαίσια του εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας παιδικού βιβλίου έχει ετοιμάσει μια σειρά δράσεων για όλη την εβδομάδα: εκπαιδευτικά προγράμματα, συναντήσεις με συγγραφείς, εικονογράφους, αφηγήσεις παραμυθιών με στόχο να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να έρθουν πιο κοντά στο βιβλίο, να καταλάβουν την αξία του, με την ελπίδα ότι το διάβασμα θα γίνει η αγαπημένη τους συνήθεια!

Την Τρίτη 2 Απριλίου παγκόσμια ημέρα του παιδικού βιβλίου και την Πέμπτη 4 Απριλίου τιμήσαμε αυτή την γιορτή των γραμμάτων και του πνεύματος μαζί με την Β΄ και την Γ΄ τάξη του 3ου δημοτικού σχολείου Γρεβενών. Τους μαθητές συνόδεψαν οι εκπαιδευτικοί Αθηνά Τζιάλλα, Μαρίνα Σπηλιώτη, Παναγιώτα Ντάγκα.

Τα παιδιά με πολύ ενθουσιασμό γέμισαν με φωνές και χαμόγελα τη βιβλιοθήκη. Ξεκινήσαμε μιλώντας για τη ζωή και το έργο  του σπουδαίου παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν του οποίου τη γενέθλια ημέρα τιμούμε με αυτή την παγκόσμια γιορτή.

Συνέχεια είχε η ανάγνωση του μηνύματος. Τη σκυτάλη για τον φετινό εορτασμό πήρε η Ιαπωνία και η συγγραφέας Eiko Kadono που έγραψε το υπέροχο μήνυμα με τίτλο “Διασχίστε τις θάλασσες με τα φτερά της φαντασίας” που το άκουσαν με πολύ ενδιαφέρον. Μελετήσαμε με προσοχή την καταπληκτική αφίσα που φιλοτέχνησε η συγγραφέας και εικονογράφος Nana Furiya.

Σχολιάσαμε τα υπέροχα λόγια τη δύναμη και την αξία αυτών των λέξεων και των εικόνων. Αναφέρθηκαν για τη σχέση που έχουν με τα βιβλία και τη θέση που έχουν στη ζωή τους. Στη συνέχεια αφηγηθήκαμε την ιστορία του Oliver Jeffers “ Ένα παιδί από βιβλία”. Απόλαυσαν και χάρηκαν αυτή τη δυνατή και αισιόδοξη ιστορία.

Ταυτίστηκαν με τα δύο παιδιά που ξεκίνησαν αυτό το γεμάτο εμπειρίες ταξίδι σε ένα κόσμο φαντασίας γεμάτο λέξεις και κείμενα από πολλά έργα παιδικής λογοτεχνίας. Παρατηρώντας με προσοχή τις σελίδες του βιβλίου, ανακάλυψαν ήρωες και κείμενα που ήταν κρυμμένα μέσα σε αυτές και τους ήταν γνωστά. Τους εντυπωσίασε πραγματικά αυτό το ιδιαίτερο ταξίδι σε θάλασσες, βουνά, δάση, σύννεφα, γιατί οι ήρωες του βιβλίου με τη φαντασία τους έφτασαν ακόμα και στο διάστημα.

Στη συνέχεια όλοι οι μικροί μας φίλοι πήραν μια κόλα χαρτί και εμπνευσμένοι από αυτά που άκουσαν και είδαν, ζωγράφισαν και έγραψαν ευφάνταστες ιστορίες, ποιήματα και μηνύματα όλα σε σχέση με το βιβλίο. Τα ενώσαμε και έγινε ένας καταπληκτικός και ιδιαίτερος πίνακας με χρώματα, λέξεις και πολλή φαντασία που από όποιο σημείο και να τον κοιτάξεις ξεκινάς τις περιπέτειες ενός ταξιδιού. Στο τέλος δημιούργησαν σελιδοδείκτες με μηνύματα σχετικά με αυτή την ημέρα για να θυμούνται την δράση στην οποία πήραν μέρος!

Οι γλυκύτατοι και πανέξυπνοι μαθητές απόλαυσαν πραγματικά το πρόγραμμα, κατανόησαν τη χαρά, το ταξίδι, το όνειρο, τα φτερά, τα συναισθήματα, τους ορίζοντες που ανοίγονται και τις πολλές διαφορετικές ζωές που μπορείς να ζήσεις διαβάζοντας ένα βιβλίο!

Ευχαριστούμε τους εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στις δράσεις της βιβλιοθήκης μας και τους μαθητές των τμημάτων τους για τις ευχάριστες στιγμές που μας χάρισαν!

Υλοποίηση δράσης: Θεολογία Ταρλατζή, Ευαγγελία Καραμπερίδου, Ελευθερία Ράσσιου, Χρήστος Λέτσιος.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top