ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΩ- ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ- ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΩ ΚΑΙ ΣΩΖΩ ΤΗ ΓΗ

Τη Βιβλιοθήκη επισκέφτηκε τμήμα της ΣΤ΄τάξης του 5ου δημοτικού σχολείου Γρεβενών με συνοδούς, τους εκπαιδευτικούς Αναστάσιο Παπαδόπουλο και Ελευθερία Ράσσιου.
Οι μαθητές αν και διένυσαν αρκετό δρόμο για να φτάσουν μπήκαν γεμάτοι ζωντάνια και πολύ κέφι.
Τους καλωσορίσαμε, γνωριστήκαμε μεταξύ μας, εξηγήσαμε τον κανονισμό λειτουργίας της βιβλιοθήκης και ξεκίνησε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της βιβλιοθήκης «Ανακυκλώνω, προλαμβάνω, προστατεύω και σώζω τη γη.»
Ξεκινήσαμε ξεφυλλίζοντας βιβλία από την πλούσια βιβλιογραφία σχετικά με το θέμα. Απάντησαν με ευκολία στην ερώτηση τι σημαίνει ανακύκλωση. Συζητήσαμε για τη σημασία και τα οφέλη της, όπως είναι η εξοικονόμηση ενέργειας και φυσικών πόρων, η μείωση της ρύπανσης, η προστασία της υγείας μας, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Επίσης, αναφερθήκαμε στο πόσα κιλά απορρίμματα παράγονται στη χώρα μας ετησίως, πόσοι τόνοι χαρτιού καταλήγουν αναξιοποίητοι στους συμβατικούς κάδους, πόσα στρέμματα δάσους καταστρέφονται και πόση ενέργεια απαιτείται, για να παραχθούν τα χαρτοπροϊόντα, ποια υλικά ανακυκλώνονται και ποια όχι και στον χρόνο αποσύνθεσής τους.
Γνωρίσαμε τα σύμβολα της ανακύκλωσης και τι σημαίνουν, τι ανακυκλώνουμε στους χρωματιστούς κάδους και πώς εναποθέτουμε τα ανακυκλώσιμα υλικά μέσα σ’ αυτούς.
Προέκυψε μια πολύ ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική συζήτηση κατά την οποία όλα τα παιδιά συμμετείχαν ενεργά και κατανόησαν τη μεγάλη σημασία και τα περιβαλλοντικά οφέλη της ανακύκλωσης.
Ακολούθησαν δύο φύλλα εργασίας, ένα κρυπτόλεξο και ένα με διάφορα υλικά, οργανικά και συνθετικά, που έπρεπε να τα βάλουν στη σειρά ανάλογα με το χρόνο που απαιτείται για τη διάσπασή τους. Με ευκολία και ταχύτητα ανακάλυψαν τις λέξεις και έβαλαν στη σωστή σειρά τα υλικά.
Στη συνέχεια χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η μία θα δημιουργούσε μια αφίσα για την ανακύκλωση και η άλλη έναν πίνακα χρησιμοποιώντας ανακυκλώσιμα υλικά .
Το αποτέλεσμα καταπληκτικό, πραγματικά μας εντυπωσίασε. Δύο έργα που προέκυψαν μέσα από το πνεύμα της ομαδικότητας με δυνατά μηνύματα, με χρώματα και φαντασία θα κοσμήσουν την τάξη τους.
Φεύγοντας μας αποχαιρέτησαν με το πιο γλυκό τους χαμόγελο κρατώντας σφιχτά τα έργα τους και τα βιβλία που δανείστηκαν.
Ευχαριστούμε ολόψυχα τα παιδιά για τις μοναδικές και όμορφες στιγμές που μας χαρίζουν και τους εκπαιδευτικούς για την εξαιρετική συνεργασία, ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Υλοποίηση δράσης Θεολογία Ταρλατζή, Ευαγγελία Καραμπερίδου.
Scroll to Top