ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ: ΕΞΟΡΙΣΤΟΣ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΟΥ RAGIP DURAN
Σε μια εξαιρετικά όμορφη και με πολλή συγκίνηση βραδιά πραγματοποιήθηκε στον φιλόξενο χώρο της βιβλιοθήκης το Σάββατο 9/12/2023 η παρουσίαση του βιβλίου “Εξόριστος στη Θεσσαλονίκη” του Τούρκου δημοσιογράφου Ragip Duran.
Την εκδήλωση άνοιξε η προϊσταμένη της βιβλιοθήκης Μαρία Γρηγοριάδου χαιρετίζοντας το εκλεκτό κοινό και συστήνοντας τον συγγραφέα και παρουσιαστή του βιβλίου.
Το λόγο πήρε ο αγαπητός σε όλους Γιώργος Γιαννόπουλος, συγγραφέας και στενός φίλος του Ragip Duran. Στην ομιλία του αναφέρθηκε στο βραβευμένο δημοσιογράφο που ζει στη Θεσσαλονίκη, την αγάπη που τρέφει για την πόλη, για την επαγγελματική του δραστηριότητα στις δομές του λόγου και επικοινωνίας και στις σπουδές του στη Γαλλία. Ως θεωρητικός της σύγχρονης δημοσιογραφίας έχει διδάξει σε δύο Πανεπιστήμια. Ακόμα ως έμπειρος διερμηνέας και μεταφραστής στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο συχνά καλείται σε κρίσιμες συζητήσεις να προσφέρει τα γνώσεις του.
Με το χαρισματικό του λόγο ο Γιώργος μας παρουσίασε τα μέρη του βιβλίου. Στο πρώτο υπάρχει συλλογή άρθρων και κειμένων που αναφέρονται στο εσωτερικό της Τουρκίας και έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά αλλά και ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης που βοηθούν τον Έλληνα αναγνώστη να κατανοήσει τον συλλογισμό του τουρκικού λαού. Το δεύτερο μέρος είναι αφιερωμένο στο Κουρδικό ζήτημα που ταλανίζει το τουρκικό κράτος και την τουρκική κοινωνία. Το τρίτο μέρος γράφτηκε όταν γινόταν ο πόλεμος στη Συρία και ο ομιλητής τόνισε ότι αξίζει να δώσουμε προσοχή στο πώς ένας έμπειρος δημοσιογράφος μας μεταφέρει τα γεγονότα. Το τελευταίο μέρος του βιβλίου αναφέρεται στα ταξίδια του δημοσιογράφου στην Ελλάδα.
Στη συνέχεια η Βασιλική Ευταξία διάβασε με γλαφυρό τρόπο αποσπάσματα του βιβλίου που αφορούσαν στην πόλη των Γρεβενών και με τον δικό της μοναδικό τρόπο κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού.
Συνέχισε ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Ragip Duran που με ευγένεια μίλησε για τα όμορφα συναισθήματα που του προξένησε η φιλική και οικεία ατμόσφαιρα της βιβλιοθήκης αλλά και για τη χαρά να βρίσκεται ανάμεσα στα βιβλία που αγαπάει πολύ και στο αναγνωστικό κοινό των Γρεβενών. Περιέγραψε λεπτομερώς με ενθουσιασμό ανθρώπους που γνώρισε στην πόλη μας, αναφέρθηκε σε στιγμές από την καθημερινότητα της, καθώς την επισκέπτεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και μετά τη Θεσσαλονίκη τη θεωρεί αγαπημένη του πόλη. Με χιούμορ μάλιστα ανέφερε ότι θεωρεί τον εαυτό του επίτιμο δημότη της.
Ο συγγραφέας προέβη σε διαχωρισμό ανάμεσα στα άρθρα και στα κείμενα λέγοντας ότι τα πρώτα είναι πιο περιορισμένα αφού απλά ακολουθούν την επικαιρότητα, όμως τα κείμενα είναι αναγκαίο να προσδίδουν βάθος στο βιβλίο που συγκροτούν. Με πολλή προσοχή ακούσαμε για τα κείμενα που αναφέρονται στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας και έχουν δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα του Στέλιου Κούλογλου με τον οποίο συνδέεται με στενούς φιλικούς δεσμούς από τη δεκαετία του 80.
Επιπλέον, ο αναγνώστης έχει τη δυνατότητα μέσα από το βιβλίο να πληροφορηθεί για τα πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά γεγονότα που συντελέστηκαν στην Τουρκία την τελευταία δεκαετία. Μίλησε επίσης για τα ταξίδια του στην Ελλάδα και τις εντυπώσεις που αποκόμισε από αυτά. Ευχαρίστησε με θέρμη το κοινό και ακολούθησε η προβολή του ντοκιμαντέρ του Στέλιου Κούλογλου που δείχνει την κοινωνική πραγματικότητα στην Τουρκία και τις διώξεις σε βάρος των δημοσιογράφων.
Στη συνέχεια το κοινό έκανε πολλές τοποθετήσεις, έθεσε ερωτήματα στον συγγραφέα και ακολούθησε μια αξιόλογη κουβέντα, καθώς το συγκεκριμένο βιβλίο πραγματικά, όπως ανέφερε και ο ίδιος, είναι τροφή για σκέψη.
Ευχαριστούμε θερμά τον συγγραφέα Ragip Duran, που μοιράστηκε τις σκέψεις και τους προβληματισμούς για την ελευθερία του τύπου και για την κατάσταση που επικρατεί στην χώρα του, τον Γιώργο Γιαννόπουλο, τον συντοπίτη μας, που συντόνισε τη δράση και έκανε την διερμηνεία. Επιπλέον ευχαριστούμε την Βασιλική Ευταξία που για ακόμα μία φορά στήριξε τις δραστηριότητες της βιβλιοθήκης μας και φυσικά το αγαπητό μας κοινό που στέκεται στο πλευρό μας και ενισχύει με την παρουσία του το έργο μας.