6 ΜΑΡΤΙΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ

Γιορτάσαμε την ημέρα της πανελλήνιας ημέρας κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού με τους μαθητές του δημοτικού σχολείου της Σαρακήνας Γρεβενών και την δασκάλα τους Αθηνά Χρυσάνη.
Καλωσορίσαμε τα παιδιά, τα ξεναγήσαμε στη βιβλιοθήκη και επικεντρωθήκαμε στη βιβλιογραφία που αφορούσε στο θέμα. Ξεφύλλισαν τα βιβλία με ζωηρό ενδιαφέρον στάθηκαν στις εικόνες τους και τα μηνύματά τους. Αναφερθήκαμε στο φαινόμενο του εκφοβισμού, στα είδη του, στις επιπτώσεις που έχει στην ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παιδιών και στην πρόοδο τους στο σχολείο.
Διαβάσαμε την ιστορία “Αυτογκόλ” από το βιβλίο « Έξι μικρές ιστορίες» της Μυρτώς Γεωργίου-Νίλσεν. Τα παιδιά άκουσαν με πολλή προσοχή και εξέφρασαν την άποψή τους για την στάση που κράτησε ο ήρωας της ιστορίας όταν είχε υποστεί εκφοβισμό από συμμαθητή του. Συνειδητοποίησαν με την ιστορία, καθώς και με τη συζήτηση που προηγήθηκε, πώς οφείλουν να λειτουργήσουν σε περίπτωση που υποστούν κάποια στιγμή βία ή γίνουν θεατές ενός περιστατικού εκφοβισμού.
Στη συνέχεια χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και πάνω σε χαρτόνια φιλοτέχνησαν εικόνες με όμορφα χρώματα που τις συνόδευαν δυνατά μηνύματα κατά της βίας, του φόβου και υπέρ της αξίας της ζωής, της φιλίας, της αποδοχής ,της αλληλεγγύης και τόσων άλλων.
Οι μικροί μας φίλοι απόλαυσαν το πρόγραμμα και μας παρουσίασαν τα έργα τους με μεγάλη χαρά και αυτοπεποίθηση που μας εντυπωσίασαν όλους.
Δανείστηκαν βιβλία, μας ευχαρίστησαν και μας χαιρέτησαν με το πιο γλυκό τους χαμόγελο.
Υλοποίηση δράσης: Θεολογία Ταρλατζή, Πετρούλα Χατζή.
Scroll to Top