21η ΜΑΡΤΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

21η ΜΑΡΤΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

ΚΑΛΟΣΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ ΜΕ ΠΟΙΗΜΑΤΑ

Την Πέμπτη 21 Μαρτίου γιορτάσαμε την ημέρα ποίησης με την Ε’ τάξη του 1ουΔημοτικού Σχολείου Γρεβενών. Τους μαθητές συνόδεψε η εκπαιδευτικός Παναγιώτα Τσιώτα.

Αρχικά, έγινε αναφορά στον ποιητή Μιχάλη Μήτρα ο οποίος αποτέλεσε τον αρχικό εμπνευστή υιοθέτησης του εορτασμού της ποίησης τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες.

Την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης στις 21 Μαρτίου, ημέρα εαρινής ισημερίας, πρότεινε η ποιήτρια Λύντια Στεφάνου. Επίσης, στη συγκεκριμένη καθιέρωση συνέβαλε καθοριστικά και ο Βασίλης Βασιλικός, ως τότε πρέσβης της UNESCO.

Κατά τη διάρκεια της δράσης συζητήθηκε ο ορισμός της ποίησης, και αναγνώστηκαν οι απόψεις ποιητών και συγγραφέων για το τι σημαίνει για αυτούς ποίηση. Οι μαθητές είπαν και αυτοί με τη σειρά τους το πώς αντιλαμβάνονται την ποίηση.

Παρουσιάστηκαν ποιητές τόσο κλασικοί όσο και νεότεροι. Τα παιδιά απήγγειλαν με επιτυχία αποσπάσματα ποιημάτων που θέμα τους είχαν την Άνοιξη. Ενθουσιασμένα διάλεξαν στίχους που τους έκαναν εντύπωση και τους έγραψαν πάνω σε χάρτινα λουλούδια, φύλλα και πουλιά. Επίσης, επέλεξαν όμορφες λέξεις από τα ποιήματα και έγιναν στιχοπλόκοι, καθώς δημιούργησαν τα δικά τους υπέροχα ποιήματα που εξυμνούν την ομορφιά  της Άνοιξης.

 Στη συνέχεια ζωγραφίστηκε ένα μεγάλο δέντρο, όπου τα λουλούδια τα φύλλα και τα πουλιά που ήταν κρυμμένα στις φυλλωσιές του, είχαν πάνω τους υπέροχους στίχους υφασμένους με την ομορφιά και τη χαρά  της άνοιξης. Το δέντρο πήρε την ονομασία «Δέντρο της Ποίησης». Αποτελεί ένα υπέροχο μεγάλο πόστερ, πραγματικό έργο τέχνης.

 Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με τη δράση, ήρθαν κοντά με την ποίηση, γνώρισαν διάφορους ποιητές, δημιούργησαν δικά τους ποιήματα, κατάλαβαν την αξία της ημέρας, καθώς και ότι την ποίηση δεν την βρίσκεις μόνο στις σελίδες των βιβλίων. Τη συναντάς παντού, αρκεί να έχεις τα μάτια της ψυχής σου ανοιχτά.

Υλοποίηση δράσης:

Θεολογία Ταρλατζή, Βιβλιοθηκονόμος

Ευαγγελία Καραμπερίδου, Εκπαιδευτικός

Ελευθερία Ράσσιου, Εκπαιδευτικός

Χρήστος Λέτσιος, Εκπαιδευτικός

Scroll to Top