Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Γρεβενών με μία σειρά δράσεων τιμάει την Παγκόσμια Μέρα Παιδικού Βιβλίου φιλοξενώντας στους χώρους της μαθητές και μαθήτριες από διαφορετικές βαθμίδες εκπαίδευσης. Ο κύκλος των δράσεων που περιλαμβάνει αφηγήσεις ιστοριών και ζωγραφική εμπνευσμένη από το μήνυμα της ημέρας, εγκαινιάστηκε με την τετάρτη τάξη του 3ου Δημοτικού Σχολείου Γρεβενών που συνοδευόταν από την εκπαιδευτικό Γιώτα Ντάγκα.
Το θέμα του βιβλίου που αποτέλεσε κεντρικό άξονα της δραστηριότητάς μας, διαχρονικό και πανανθρώπινο, καθώς πραγματεύεται το θέμα της ειρήνης. Το βιβλίο ονομάζεται «Η πόλη που έδιωξε τον πόλεμο» και ο δημιουργός του Αντώνης Παπαθεοδούλου παρουσιάζει με ευχάριστο και πρωτότυπο τρόπο τον αγώνα μίας πόλης να απομακρύνει τον πόλεμο, περνώντας ταυτόχρονα το αντιπολεμικό του μήνυμα.
Η όμορφη παρέα ήρθε στο αναγνωστήριο της βιβλιοθήκης και γέμισε φως με τα χαμόγελά και την ευχάριστη διάθεση τους. Αναφερθήκαμε στον μεγάλο παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν στον όποιο είναι αφιερωμένη αυτή η Παγκόσμια Ημέρα, τιμώντας τη γέννησή του στις 2 του Απρίλη. Παρουσιάσαμε την αφίσα της εικονογράφου Janneke Ipenburg και το μήνυμα της Ολλανδής συγγραφέως Rian Visser για αυτή την εμβληματική μέρα. Ακόμα είδαμε βιβλία που θέμα τους έχουν την αξία του βιβλίου.
Μετά την ανάγνωση του βιβλίου μας χωρίστηκαν τα παιδιά σε τρεις ομάδες και ανέλαβαν… δράση, για να τιμήσουν την πολυπόθητη Ειρήνη! Η μια ομάδα φιλοτέχνησε με έντονα, χαρούμενα χρώματα μια πόλη ειρηνική, όπου όλοι ζουν αρμονικά και δημιουργικά και της έδωσε το όνομα Ειρήνη. Μέσα στην μεγάλων διαστάσεων ζωγραφιά τους έγραψαν λέξεις συνώνυμες της ειρήνης, όπως γαλήνη, χαρά, ευτυχία. Η αποστολή της δεύτερης ομάδας ήταν να παρουσιάσει μια πόλη που βιώνει το δράμα της πολεμικής σύρραξης. Με ζοφερά χρώματα απεικόνισαν την «Καταστρεμμένη πόλη των ονείρων», όπως την ονόμασαν. Σε αυτή δέσποζαν φλεγόμενα κτίρια, τανκς είχαν κατακλύσει τους δρόμους, η καταστροφή κυριαρχούσε. Έργο της τρίτης ομάδας ήταν η δημιουργία αντιπολεμικών μηνυμάτων. « Όχι στον πόλεμο», « Τα παιδιά ονειρεύονται την ειρήνη», « Η ειρήνη είναι αυτό που θέλουμε!», είναι μερικά από τα μηνύματα τους. Ο τίτλος που έδωσαν στο έργο τους ήταν «Δώστε τα χέρια αδέρφια μου. Αυτό είναι ειρήνη» εμπνευσμένος από το έργο του σπουδαίου μας ποιητή Γιάννη Ρίτσου, « Ειρήνη».
Με αυτό το τρίπτυχο των δράσεων ολοκληρώθηκε η αντιπολεμική μας δράση. Ο καλύτερος επίλογος ήταν τα χαμόγελα και χαρούμενη διάθεσή τους. Τους ευχαριστούμε πολύ, καθώς και την Γιώτα, που για ακόμα μια φορά έφερε τους μαθητές της σε επαφή με το έργο της βιβλιοθήκης μας. Απώτερος στόχος όλων των εμπλεκόμενων είναι να αγαπήσουν τα παιδιά τα βιβλία και τα μηνύματά τους.
Υλοποίηση δράσης : Θεολογία Ταρλατζή, Ευαγγελία Καραμπερίδου