Χασπερίδης Σταύρος
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗΣ ΠΑΣΧΑΛΙΝΗΣ ΛΑΜΠΑΔΑΣ:

Μεγάλη Δευτέρα 10 Απριλίου 2017 στις 11.00 π.μ. τα παιδιά, υποδέχονται το Πάσχα στη Βιβλιοθήκη.

Με μεράκι, φαντασία και  απλά υλικά διακοσμούν  όμορφες Πασχαλινές λαμπάδες.   

Για παιδιά από 6-12 χρονών.

Με το προσωπικό της Βιβλιοθήκης.

Στο Αναγνωστήριο της Βιβλιοθήκης.

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

29 Μαρτίου 2017, 10:37 am

1)ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ:     

Τρίτη 4 Απριλίου 2017 στις 6.00 μ.μ.  διαβάζουμε το βιβλίο «Το Βιβλιόδεντρο», και κατασκευάζουμε το δικό μας δεντράκι , παίζουμε με τις λέξεις και γράφουμε ποιήματα   που θα στολίζουν περίτεχνα τα κλαδιά του.

Με τη νηπιαγωγό κ. Ιουλία Πλιάτσικα.

Για παιδιά 5-7  χρονών.

Στο Αναγνωστήριο της Βιβλιοθήκης.

 

Τετάρτη 5 Απριλίου 2017 στις 6.00 μ.μ.  μαθαίνουμε για τη ζωή του Χάνς Κρίστιαν Άντερσεν τις σκέψεις του, τα όνειρά του που έγιναν παραμύθια και στη συνέχεια ζωγραφίζουμε τους  ήρωες τους και τους βάζουμε να συνομιλήσουν μεταξύ τους και με το δημιουργό τους, σ΄ ένα ευφάνταστο κόμικς.

Με την εκπαιδευτικό Έλενα Τσιαρσιώτη.

Για παιδιά 8-12 χρονών.

Στο Αναγνωστήριο της Βιβλιοθήκης.

 

 

ΔΡΑΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2017

1)ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ:     

Τρίτη 4 Απριλίου 2017 στις 6.00 μ.μ.  διαβάζουμε το βιβλίο «Το Βιβλιόδεντρο», και κατασκευάζουμε το δικό μας δεντράκι ,

παίζουμε με τις λέξεις και γράφουμε ποιήματα   που θα στολίζουν περίτεχνα τα κλαδιά του.

Με τη νηπιαγωγό κ. Ιουλία Πλιάτσικα.

Για παιδιά 5-7  χρονών.

Στο Αναγνωστήριο της Βιβλιοθήκης.

 

Τετάρτη 5 Απριλίου 2017 στις 6.00 μ.μ.  μαθαίνουμε για τη ζωή του Χάνς Κρίστιαν Άντερσεν τις σκέψεις του, τα όνειρά του

που έγιναν παραμύθια και στη συνέχεια ζωγραφίζουμε τους  ήρωες τους και τους βάζουμε να συνομιλήσουν μεταξύ τους και με το δημιουργό τους, σ΄ ένα ευφάνταστο κόμικς.

Με την εκπαιδευτικό Έλενα Τσιαρσιώτη.

Για παιδιά 8-12 χρονών.

Στο Αναγνωστήριο της Βιβλιοθήκης.

 

2)ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗΣ ΠΑΣΧΑΛΙΝΗΣ ΛΑΜΠΑΔΑΣ:

Μεγάλη Δευτέρα 10 Απριλίου 2017 στις 11.00 π.μ. τα παιδιά, υποδέχονται το Πάσχα στη Βιβλιοθήκη.

 Με μεράκι, φαντασία και  απλά υλικά διακοσμούν  όμορφες Πασχαλινές λαμπάδες.   

Για παιδιά από 6-12 χρονών.

Με το προσωπικό της Βιβλιοθήκης.

Στο Αναγνωστήριο της Βιβλιοθήκης.

Καλωσορίζουμε στην οικογένεια των περιφερειακών θεατρικών τμημάτων του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης, την πόλη των Γρεβενών.

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης σε συνεργασία με τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Γρεβενών, δημιουργεί θεατρικά τμήματα.

Από τον Φεβρουάριο του 2016 το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης ξεκίνησε ένα νέο εγχείρημα. Διεύρυνε το πρόγραμμα των εκπαιδευτικών του δράσεων στο πλαίσιο της ανάδειξης του παιδευτικού αλλά και του κοινωνικού ρόλου του θεάτρου. Ταξιδεύουμε καθημερινά στα χωριά του Νομού Κοζάνης (Άγιος Δημήτριος - Ρυάκιο, Λευκόβρυση, Βελβεντό, Σέρβια, Πλατανόρεμα, Κρόκος, Γαλατινή, Καρυδίτσα,  Λευκοπηγή, Μεταμόρφωση, Ξηρολίμνη). Μέσα από τη συνεργασία που αναπτύχθηκε ανάμεσα στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης και στους πολιτιστικούς συλλόγους και τις τοπικές κοινότητες, καταφέραμε να δημιουργήσουμε δεκαοκτώ νέα περιφερειακά εργαστήρια θεάτρου.

 

Στα Γρεβενά, η πρώτη ενημερωτική συνάντηση γονέων και παιδιών θα γίνει το Σάββατο 11 Μαρτίου και  ώρα 12 μ.μ. στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Γρεβενών.

 

Το εργαστήρι θεάτρου:

-Απευθύνεται σε παιδιά 4-12 ετών, που χωρίζονται σε τμήματα ανάλογα με την ηλικία τους.

-Οι συναντήσεις θα είναι μια φορά την εβδομάδα για 1,5 ώρα .

-Κόστος συμμετοχής: 10 ευρώ/μήνα.

 

Πληροφορίες: Τηλ.: 24610-24062 και 6987 991949

Ε-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

http://dipethekozanis.gr

Facebook: /dipethekozanis

Δελτίο Τύπου 10

16 Μαρτίου 2017, 11:34 am

Μια κοσμοπολίτισσα «Πολίτισσα» στα Γρεβενά!...

                    

Με την πένα του Θοδωρή Δεύτου, επισκέφτηκε, στις 7:30, την Τρίτη το βράδυ, την πόλη μας και φιλοξενήθηκε στην Αίθουσα του Αναγνωστηρίου της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Γρεβενών, μια Πολίτισσα κοσμοπολίτισσα, που με την πολίτικη, ανατολίτικη προφορά της, μας αυτοσυστήθηκε ευγενικά και ήρεμα, «Πολίτισσα είμαι τζάνουμ!..».

«Πολίτισσα είμαι τζάνουμ!..» είναι ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα, του Θοδωρή Δεύτου, που εκδόθηκε από Εκδόσεις «Ωκεανός»

Η εικόνα του εκπονημένου εμπροσθόφυλλου με τα μεγάλα ρομαντικά, μαύρα μάτια της εικονιζόμενης και το ανεπιτήδευτο ύφος της, γνώρισμα της βιωμένης σιγουριάς και της επιβεβαιωμένης αυτοεκτίμησης, μας δίνει την αίσθηση της εγνωσμένης αριστοκράτισσας!... 

Η πρωτοπρόσωπη αυτοσύσταση και η πρωτοπρόσωπη αφήγηση των αναμνήσεων ζωής, μας δίνουν την αίσθηση της αυτοβιογραφίας.

Αναμνήσεις από τις όμορφες γειτονιές των Ελλήνων της Πόλης, από την οικονομική ζωή και την επιχειρηματικότητα των Ρωμιών. Αναμνήσεις από την κοινωνική  ζωή- τους γάμους, τις γεννήσεις, τα βαφτίσια, την σχολική ζωή και την λειτουργία των παρθεναγωγείων, τις συναντήσεις τους στα γιαλιά (τις παραθαλάσσιες κατοικίες τους στα Πριγκιποννήσια και στις ανατολικές ακτές της Κωνσταντινούπολης), τα πλούσια γεύματα και τα δείπνα τους, από τις συνευρέσεις τους στα καφέ και τα ζαχαροπλαστεία και από τη φροντίδα τους να διατηρήσουν τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις τους.

Μέσα από τις αναμνήσεις, που αναπλάθονται με πιστότητα , αναδύεται η ίδια η Κωνσταντινούπολη, η Πόλη των Ρωμιών, λαμπρή, μεγαλοπρεπής, πλανεύτρα!... Μια Πόλη μαγική κι ανεπανάληπτη, χαραγμένη ανεξίτηλα στις μνήμες όσων την έζησαν και αδήριτα τη νοσταλγούν!..

Αναμνήσεις από τους διωγμούς και τον κατατρεγμό των Ρωμιών  το 1942, από τις λεηλασίες και τους βιασμούς της 6ης Σεπτεμβρίου του 1955, από τη δήμευση των περιουσιών το 1964, από την αρνητική συμπεριφορά των συνελλήνων του Ελλαδικού χώρου, όταν προσέφυγαν, ως πρόσφυγες, για να λυτρωθούν από το αιμοσταγές περιβάλλον της Τουρκικής επικράτειας.

Στη συρραφή των αναμνήσεων, που προσδιορίζουν το μυθιστόρημα ως ιστορικό, διαπλέκονται οι όμορφες προσωπικές εξιστορήσεις της μάνας Ρωξάνης και της κόρης Ελσας που είναι και οι αυτό- αφηγούμενες πρωταγωνίστριες!... Εξιστορήσεις για τους έρωτες, τα γλέντια, τα πάθη και τις προσδοκίες τους!...

Όλο το μυθιστόρημα είναι φτιαγμένο, ή θα έλεγα το διαπερνά στη γλώσσα, στο ύφος και στην πλοκή του η καλοπρόσηνη συμπεριφορά προς τους ανθρώπους και την κοινωνία, αυτής της φυσικής αριστοκρατίας της Πόλης.

Το «Πολίτισσα είμαι τζάνουμ!..» είναι, λοιπόν, ένα ταξίδι στον χώρο και τον χρόνο. Μια προσπάθεια καταγραφής της ιστορίας και του κοσμοπολιτισμού των Ελλήνων της Πόλης. Ο συγγραφέας, μας έφτιαξε μια γέφυρα για να διαβούμε στο πρόσφατο παρελθόν μιας ακμάζουσας κοινωνίας που επέσυρε το φθόνο των αλλόθρησκων συμπολιτών της και του επίσημου Τουρκικού κράτους!... Παρ’ αυτά, η ανάγνωσή του, δεν ξεβράζει εκδίκηση, αλλά τουναντίον βγάζει έναν διδακτισμό, ότι ο κόσμος δεν χτίζεται με πολέμους και εκτοπισμούς, αλλά, χτίζεται με τη δημιουργική σκέψη, τη συμβίωση και την αγάπη!... Στοιχεία αυτοπροσδιοριστικά της Εθνικής μας αυτογνωσίας, μέσα από την ιστορική μνήμη!...

Επιλεγμένα κείμενα ανάγνωσε η Ευταξία Βασιλική

Ευχόμαστε στην όμορφη Πολίτισσα να είναι καλοτάξιδη στον χώρο των αναγνωστών.

Για την προετοιμασία της εκδήλωσης εργάσθηκαν οι Χασπερίδης Σταύρος, Κοπάνου Γεωργία , Ταρλατζή Θεολογία και Προύφα Ευαγγελία

Σίμος Ζαγκανίκας

   

Δελτίο Τύπου 9

14 Μαρτίου 2017, 12:43 pm

Πολλοί γονείς, πολλά παιδιά ...δεκάδες χαμόγελα! Η πρώτη συνάντηση στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Γρεβενών ήταν υπέροχη!

«Θεατρικό Εργαστήρι για παιδιά» στα Γρεβενά από το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης!

 

          Το Σάββατο, στις 12 το μεσημέρι, η Βιβλιοθήκη πλημμύρισε από παιδιά και γονείς. Η ατμόσφαιρα παλλόταν από το χαμόγελο της ευχάριστης προσμονής για την λειτουργία του εργαστηρίου της Θεατρικής Αγωγής, «της τέχνης όλων των τεχνών».

          Άμεση ήταν η ανταπόκριση του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, στο αίτημα της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Γρεβενών, και τούτο γιατί, η καλλιτεχνική του διευθύντρια, κυρία Δημοπούλου Ελένη, είχε ήδη ανοίξει τα φτερά της θεατρικής παιδείας σ’ όλη την Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας!..

          Η προζυμωτική συνάντηση έγινε πριν από ένα μήνα στη Βιβλιοθήκη, με την παρουσία της κυρίας Δημοπούλου και της θεατρολόγου Δέσποινας Αποστολίδου, και σήμερα, φουρνίσαμε ζεστό το αποτέλεσμα που ενθουσίασε όλους τους συντελεστές της δημιουργικής πρωτοβουλίας!...

          Ο Διευθυντής της Βιβλιοθήκης, έμπλεος από ικανοποίηση, στην αποστροφή του σύντομου χαιρετισμού του τόνισε: «Μια θεατρική παράσταση αξίζει περισσότερο από την κατασκευή  χιλιάδων  πυραμίδων, γιατί, με το θέατρο καλλιεργείται η εξατομικευμένη εκούσια συμμετοχή στην κοινή προσπάθεια για τη θέαση του κοινωνικού συνόλου»!.. Διαμορφώνεται η σωστή άρθρωση του λόγου και γίνεται συνήγορος στην έκφραση του, η κίνηση του σώματος. Δημιουργούνται συνθήκες κοινής όσμωσης και συναντίληψης για τα ζητήματα που προάγουν και αναβαθμίζουν πολιτιστικά και πολιτισμικά την κοινωνία.

          Η καλλιτεχνική διευθύντρια, μας έδωσε επιγραμματικά τον σκοπό και τον στόχο του εργαστηρίου:     

«Σκοπός του Εργαστηρίου είναι τα παιδιά να χρησιμοποιούν δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους και με εργαλείο το θεατρικό παιχνίδι, να γνωρίσουν όλες τις τέχνες που συνθέτουν το μαγικό κόσμο του Θεάτρου. Τα παιδιά αποφορτίζονται από την καθημερινότητα και βρίσκουν διεξόδους εκφραστικής επικοινωνίας, έρχονται σε επαφή με το θέατρο μέσω της Υποκριτικής, του Αυτοσχεδιασμού, του Τραγουδιού, της  Ζωγραφικής, της Δραματοποίησης κειμένου, καθώς και της Κατασκευής Μάσκας και Σκηνικού.

Στόχος μας είναι η διαμόρφωση  ευαισθητοποιημένων χαρακτήρων ικανών να αντισταθούν στις «φθηνές» επιλογές και τους «εύκολους» δρόμους που επιτάσσουν τα «νέα ήθη» και να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις του σύγχρονου τρόπου ζωής.

To Θεατρικό μας Εργαστήρι και η εισαγωγή του θεατρικού παιχνιδιού στη ζωή των παιδιών έχει πολλαπλά οφέλη:

  • Συμβάλλει στην γλωσσική ανάπτυξη και την φαντασία των παιδιών
  • Δημιουργεί συνθήκες κατανόησης του κοινωνικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος όπου ζουν και μεγαλώνουν τα παιδιά
  • Εμφυτεύει την αξία της συνεργασίας και της αρμονικής συνύπαρξης στην ομάδα
  • Εμπλουτίζει τον συναισθηματικό κόσμο με το σεβασμό στη διαφορετικότητα
  • Βοηθά στην ανάπτυξη κριτικής ικανότητας  και της κοινωνικής ευαισθησίας
  • Δίνει την ευκαιρία στα παιδιά να διασκεδάζουν καθώς το θέατρο και το θεατρικό παιχνίδι τους επιτρέπει να αυτοσχεδιάζουν και να μαθαίνουν χωρίς πίεση και άγχος»

         Τα παιδιά μπορούν να αποκτήσουν πολλά εφόδια για τη ζωή τους και η κοινωνία τους να γίνει καλύτερη!

          Με το τέλος της ενημέρωσης άρχισαν οι εγγραφές. Μεγάλο το ενδιαφέρον, πολλές οι αιτήσεις, πληθωρικές οι προσδοκίες!

          Η κυρία Δημοπούλου, η κυρία Αποστολίδου και η ψυχολόγος, παιδαγωγός και ηθοποιός Μαρία Κολτσίδα, δήλωσαν βαθιά συγκινημένες από τη συμμετοχή και τον τρόπο αποδοχής της πρότασης για τη λειτουργία του «Θεατρικού Εργαστηρίου»!

                                                      Σίμος Ζαγκανίκας

 

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Γρεβενών, στα πλαίσια συνεργασίας της με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γρεβενών και τους Σχολικούς Συμβούλους Α/θμιας Εκπ/σης και Προσχολικής Αγωγής Γρεβενών, συμμετέχει με δύο εκπαιδευτικά προγράμματα στο 2ο Mαθητικό Συνέδριο 2017 με θέμα «το Παραμύθι», στηρίζοντας έτσι την πρωτοβουλία αυτή.

Α) «Το τραγούδι για το παραμύθι»

Διαβάζουμε «τα παραμύθια της μουσικής» της Λιλής Λαμπρέλλη.                                            Στη συνέχεια οι μαθητές δείχνοντας την αγάπη τους για τα παραμύθια και τη μουσική , δημιουργούν ένα τραγούδι γι’  αυτά, το μελοποιούν και το παρουσιάζουν, χρησιμοποιώντας τα μουσικά  όργανα με εμψυχώτρια  την εθελόντρια μουσικό  Άρτεμη Βέρρα.

 

Απευθύνεται σε μαθητές Γ΄ Τάξης Δημοτικού Σχολείου. Ημέρες υλοποίησης  του προγράμματος : Δευτέρα και  Τρίτη και ώρες 10.00 – 12.00 π.μ. στο Αναγνωστήριο της Βιβλιοθήκης.

Β) «Παραμυθοσαλάτα»

Ψάχνουμε τους «χρωματιστούς» ήρωες  των βιβλίων από τα παιδικά βιβλία της Βιβλιοθήκης και τους βάζουμε να συναντηθούν σε μια  δική μας παραμυθοϊστορία. Το παραμύθι θα ζωντανέψει μέσα από τη σκηνή κουκλοθέατρου, παίζοντας με τις κούκλες που θα κατασκευάσουν τα ίδια τα παιδιά.

Εμψυχώτριες: Ταρλατζή Θεολογία και Προύφα Ευαγγελία.

Απευθύνεται σε μαθητές της Δ΄ Τάξης Δημοτικού Σχολείου. Ημέρες υλοποίησης του προγράμματος: Τετάρτη και Πέμπτη και ώρες 9.00- 12.00 π.μ. στο Αναγνωστήριο  της Βιβλιοθήκης.

 

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει  από 24 Απριλίου 2017.

Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο: 2462023056

Υπεύθυνη προγράμματος:  Ταρλατζή Θεολογία

 

 

Τρίτη 14 Μαρτίου 2017 και ώρα 7:30 μ.μ.

στο αναγνωστήριο της Βιβλιοθήκης

Δελτίο Τύπου 2

Γρεβενά 10-Φεβρουαρίου -2017

Αρ. Πρωτ.: 22

 

Ο Τόπος μας τα τελευταία χρόνια σεργιανάει ένα μυστικό!... Ένα μυστικό που σιγοψιθυρίζεται απ’ όλους, εκεί όπου σεργιανούν  τα βιβλία!... «Υπάρχουν βιβλία στις προθήκες της Βιβλιοθήκης που λαμπυρίζουν μ’ έναν ιδιαίτερο συναισθηματισμό. Βιβλία από Γρεβενιώτες συγγραφείς, που σέρνουν περίτεχνα το μολύβι στο χαρτί!....» Ένα τέτοιο βιβλίο είναι και το μυθιστόρημα, με τον τίτλο «Κλεαγέτη», του συμπατριώτη μας Νίκου Κατσώνη.

 

«Πόθος, όντε βουληθεί και θέλει να νικήσει,

γνώση δεν ει’ ουδέ δύναμη να τον-ε πολεμήσει».

                       Ερωτόκριτος του Βιντζέτζου Κορνάρου

 

Ένα κοινωνικό, με ιστορικές αναφορές, μυθιστόρημα, αφιερωμένο στον στοιχειωμένο έρωτα!....

 

          Στην κατάμεστη αίθουσα της Βιβλιοθήκης, στις 7:30 το βράδυ, έγινε η παρουσίαση του όμορφου μυθιστορήματος «Κλεαγέτη» του Νίκου Κατσώνη. Την παρουσίαση  έκαναν ο συνταξιούχος δάσκαλος και πρόεδρος του Συλλόγου Συνταξιούχων Δημοσίων Υπαλλήλων Νομού Γρεβενών, Δημήτριος Βήλιος, και ο πρώην Σχολικός Σύμβουλος, καθηγητής, μαθηματικός, Δόρτσιος Κωνσταντίνος. Οι φίλοι και οι πρώην συμμαθητές του συγγραφέα κατέκλεισαν όλες τις θέσεις του αναγνωστηρίου, μισή ώρα σχεδόν πριν από την έναρξη, πράγμα που φανερώνει την εκτίμηση και αγάπη τους για την προσωπικότητα  του συγγραφέα.  Ο Δημήτριος Βήλιος αναφέρθηκε στην πλοκή του μυθιστορήματος και με προσεγμένη προσέγγιση ανάδειξε τη λογοτεχνική του ροή, διαβάζοντας επιλεγμένα αποσπάσματα που πραγματικά συγκίνησαν το ακροατήριο. Ο Δόρτσιος Κωνσταντίνος έκανε μια βαθιά ενδοσκόπηση στην πλοκή και στον κόσμο του συγγραφέα επισημαίνοντας τη διαφορά μεταξύ του ορθολογισμού και του συναισθήματος και τόνισε παράλληλα την συναισθηματική απόληξη της πλοκής. Η γενναιότητα και η αυταπάρνηση είναι πράξεις που ζυμώνονται, σίγουρα, όχι με την εγκεφαλική λειτουργία του ορθολογισμού, αλλά με την συναισθηματική λειτουργία του θυμικού, της καρδιάς!... Η προσέγγιση του καθηγητή καταχειροκροτήθηκε από όλους τους παρευρισκόμενους!...

          Η λογοτεχνική συγγραφική δημιουργία βλασταίνει και ανθοφορεί ιδιαίτερα στις πλαγιές και στα εγκαταλειμμένα βοσκοτόπια της Λόχμης. Είναι η έκτη παρουσίαση που γίνεται στη Βιβλιοθήκη από συγγραφείς οι οποίοι προέρχονται από τον όμορφο οικισμό της Αμυγδαλιάς!... Μια συγγραφική δημιουργία που είναι εμποτισμένη από τη νοσταλγική μυρωδιά της πατρίδας  των φτωχών και δύσκολων παιδικών αναμνήσεων…

Με χρωματισμούς, λοιπόν, προς το μωβ των αναμνήσεων, της νοσταλγίας και των ενδόμυχων αναπολήσεων, που με την ευφάνταστη ερωτική πλοκή και εμπλοκή της Κρήτης των μύθων, όπως και των ιδιαίτερων αξιακών φορτίων της προηγούμενης εποχής, ο Νίκος Κατσώνης, εξυφαίνει ένα όμορφο ρομαντικό ανάγνωσμα! Ένα ανάγνωσμα όπου γίνεται η ενδοσκόπηση του αδολίευτου και ανέγγιχτου ερωτισμού, με το κοινωνικό ματογυάλι της προηγούμενης γενιάς και η αναπαράσταση του με τη θεατρική πιστότητα της τραγωδίας. Ένα ανάγνωσμα όπου τα θέλω υποτάσσονται στο πρέπει της λογικής και αυτό οδηγεί φυγόκεντρα, στον αποχωρισμό, στην απομάκρυνση. Σ’ ένα αποχωρισμό όμως, που αδυνατεί να κόψει το νήμα του κεντρομόλου έρωτα!... Όσο τεντώνεται το νήμα της απόστασης,  τόσο μεγαλώνει η δύναμη της έλξης. Μια ανεκπλήρωτη έλξη που αφήνει σοβαρά αποτυπώματα στον ψυχισμό των πρωταγωνιστών!... Και με έναν επίλογο, που ταιριάζει με τα τραγούδια που είναι ριζωμένα στην ψυχοσύσταση των λαϊκών μας αφηγήσεων: «Κι αν δεν παρθήκαν ζωντανοί, παρθήκαν πεθαμένοι…», η πλοκή οδηγείται στην κάθαρση, και στην μετουσίωση του ερωτισμού σε άυλη επικοινωνία, που αντανακλάται από την μια μαρμαρόπλακα στην άλλη!.

«Το’ να μου χέρι στη φωτιά και τ’ άλλο στο μαχαίρι

γ-η θα καώ, γ-η θα σφαγώ, μα θα σε κάμω ταίρι..».

               Ερωτόκριτος του Βιντζέτζου Κορνάρου.

«Κι εκεί στης γης τις μυρωδιές, στην παιχνιδιάρα σήψη
ο Έρωτας τον Θάνατο μπόρεσε να νικήσει…»
θα στιχουργήσει η Μουτσάκη Μαρία, μια νεότερη Κρητικοπούλα ποιήτρια στο ποίημα της «Του έρωτα και του θανάτου» μελοποιημένο από τον Θανάση Παπακωνσταντίνου.

Ο Νίκος Κατσώνης, τη μυθοπλαστική του εξιστόρηση  την κεντάει πάνω στον καμβά των πραγματικών γεγονότων ζωής, που βίωσε ο ίδιος στα παιδικά, στα μαθητικά, στα γυμνασιακά και στα φοιτητικά του χρόνια. Τα συνέδεσε με αριστοτεχνική λογοτεχνική ροή, ώστε το μυθιστόρημα να φαίνεται στο σύνολο του σαν πραγματικό, σαν αυτοβιογραφικό!... Κι εδώ είναι το μυστικό της επιτυχίας, να αναγνώθεις τη μυθοπλασία σαν πραγματικότητα!...  Από την ανάγνωση του αποκομίζεις φορτία με φιλοσοφικά απανθίσματα. Έμμεσες αναφορές στους κλασικούς μας φιλοσόφους, αλλά και στους φιλοσόφους της μετά- αναγεννησιακής Ευρώπης, όπως και αποστάγματα της λαϊκής μας σοφίας. Οι αναφορές του στον «Ερωτόκριτο» του Βιντζέτζου Κορνάρου ενσαρκώνουν τον έρωτα και οι αναφορές του στην «Κλεαγέτη», την κόρη της ιέρειας Ζηνόκλειας, τη γενναία υπερασπίστρια της Κρήτης από τους Βυζαντινούς ενσαρκώνουν τη γενναιότητα των αισθημάτων, που πάντα σχεδόν οδηγούν στη θυσία!...

Στον Τόπος μας, υπάρχουν συγγραφείς, και δεν αποτελεί πλέον μυστικό, που σέρνουν περίτεχνα το μολύβι στο χαρτί!... Και στις προθήκες της Βιβλιοθήκης υπάρχουν βιβλία που λαμπυρίζουν μ’ έναν ιδιαίτερο συναισθηματισμό!...

Για την επιτυχία της εκδήλωσης εργάσθηκαν οι: Παπαλαμπρόπουλος Στέλιος, Σταύρος Χασπερίδης, Ταρλατζή Θεολογία, Κοπάνου Γεωργία και Προύφα Ευαγγελία.

Ζαγκανίκας Σίμος

                 

προς: κα Τζάγια Μαρία

Ευχαριστήρια Επιστολή
Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Γρεβενών σας ευχαριστεί για τη δωρεά των παρακάτω βιβλίων:
1. «Το τρένο με τις φράουλες» του Γιάννη Ξανθούλη
2. «Ερωτικός χορός» του Ντεϊβιντ Λίβιτ
3. «Ταχυδρομείο» του Τσαρλς Μπουκόφσκι
4. «Η πόλη με τα χίλια πρόσωπα» του Κώστα Αρκουδέα
5. « Ιστορίες του συμπτωματικού ρεαλισμού» του Ανδρέα Μήτσου
6. «Όταν χάθηκαν οι αισθήσεις» του Χόρχε Σεμπρούν
7. «Τανγκό μες στον καθρέφτη» της Μάρω Βαμβουνάκη
8. «Oι αρχαιότεροι νεκροί λευκοί Ευρωπαίοι άνδρες» του Bernard Knox
9. «Το καλοκαίρι που χάθηκε στο χειμώνα» του Γιάννη Ξανθούλη
10. «Οι αληγείς άνεμοι» του Μισέλ Ρίο
11. «Μη είμαι ακόμα ζωντανή» της Μαρία Πολενάκη
12. «Ο επόμενος άντρας» της Εύα Χέλερ
13. «Η Ευρώπη μετά τον πόλεμο» του Tony Judt
14. « Ποτέ μη φυλακίσεις μια γυναίκα» της Έντα Ο΄Μπράιαν
15. « Διάλογος με την Άννα» της Αμαλία Μεγαπάνου
16. « ΗΠΑ- ΚΙΝΑ σύγκρουση γιγάντων» του Νίκου Χιδίρογλου
17. « Η Ελλάδα κινδυνεύει σώστε την!..» Ελληνικό Ινστιτούτο Στρατηγιών Μελετών
Σας ευχόμαστε υγεία και μακροημέρευση
Ο
Προϊστάμενος
Σίμος Ζαγκανίκας